Figyelem! A piacon olyan zöldségek bukkannak fel, amelyek fonálféreg fertőzéssel küzdenek. Érdemes óvatosan választani!


Bármelyik zöldségben előfordulhatnak fonálférgek, de könnyen észlelhetők, és általában nem jelentenek komoly veszélyt az egészségre. Azonban a fertőzött zöldségek látványa meglehetősen kellemetlen, és elriaszthatja a vásárlókat.

Egy fonálféreggel fertőzött zöldség igazán zavaró látványt nyújt, és sajnos a gyanútlan vásárlók bármelyik piacon rátalálhatnak. De pánikra nincs szükség! A fonálférgek világszerte elterjedtek, köztük olyan gyökérgubacsképző fajták is megtalálhatóak, amelyek különböző élőhelyeken élnek. Ez a különleges csoport magában foglalja a ragadozókat, a korhadékbontókat, valamint a növények nedveit szívogatókat, sőt, még olyan parazita fajokat is, amelyek magasabb rendű állatok, például az ember életét is megnehezíthetik, ahogy azt az egészségkalauz is megemlíti.

A fertőzött zöldségek górcső alatt

Egy újabb izgalmas videóposzttal jelentkezett a TikTokon egy növényorvos, aki jelenleg PhD hallgatóként a növények világának rejtelmeit kutatja. A legfrissebb tartalmában a piacon beszerzett petrezselyemgyökérből vett mintákat, és mikroszkóp alatt elemezte a gyökérgubacsok szálait. A vizsgálat során felfedezett egy élő nőstény példányt, amelyet a fénymikroszkóp segítségével részletesen bemutatott a nézőknek. Az eredmények igazán lenyűgözőek, és rávilágítanak arra, hogy a mindennapi növényekben is mennyi izgalmas felfedezés rejtőzik.

Az emberre gyakorolt veszélyességük is fontos téma.

A gyökérgubacs-fonálférgek (Meloidogyne) a növények gyökérzetére specializálódott paraziták, amelyek jelentős hatással vannak a növények egészségére. Ezek a mikroszkopikus élőlények gubacsokat képeznek a hajszálgyökereken, ezáltal rontva a növények tápanyagfelvételét és vízellátottságát. A nőstények a gubacsok belsejébe rakják petéiket, amelyekből új generációk fejlődnek ki. Magyarországon a kedvező körülmények között évente 2-10 generáció is létrejöhet. Fontos megjegyezni, hogy ezek a fonálférgek nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberi egészségre.

Ezek a mikroorganizmusok semmilyen formában nem tudnak megtelepedni vagy szaporodni az emberi szervezetben. Ez azt jelenti, hogy még ha véletlenül találkoznánk is velük, például fertőzött talajból származó zöldségek elfogyasztásakor, akkor sincsenek egészségügyi kockázatai számunkra.

Somogyban nem okoz problémát

A gyökérzöldségek és gumós növények, mint a burgonya, cékla, sárgarépa és petrezselyem, kedvező környezetet biztosíthatnak a fonálférgek számára – magyarázta Tóth István, a kaposvári növényvédelmi szakmérnök. Az én tapasztalataim szerint Somogy megyében viszont nem jellemző a fonálféreg fertőzés előfordulása.

- Ha a legfontosabb tisztítási lépéseket betartjuk, vagyis felhasználás előtt alaposan leöblítjük a zöldségeket, akár mosószer segítségével, majd kézi gyorshámozóval eltávolítjuk a héját, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem marad fertőzött rész - mondta a szakértő. - Ilyenkor egyértelműen látszanak a fonálféreg által okozott járatok, ezért addig folytatom a hámozást, amíg észre nem veszem a rágásnyomokat.

Related posts