Itt a legújabb árlista: így alakulhat az Ország Tortája 2025-ös ára szeletenként a hazai cukrászdák kínálatában - Pénzcentrum.

Július végén hirdették ki, hogy mely cukrászati remekmű lett az Ország Tortája 2025-ben: a Magyarország Tortája címet a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta nyerte el, míg a Magyarország Cukormentes Tortája címet Álmodozó elnevezésű tortának ítélte oda a zsűri. Mindkét torta klasszikus magyar desszertek - mint a dobostorta, a lúdláb vagy rigójancsi - ízvilágát idézi meg modern köntösben. Már csak az a kérdés, hol lehet majd megkóstolni az idei nyertes alkotásokat és mennyibe kerül majd egy szelet. Ahogy a korábbi években, a Pénzcentrum idén is több száz cukrászdát keresett meg a tavalyi árusítóhelyek közül, hogy megtudjuk, kapható lesz-e a torta idén is, és hogy milyen árakra számíthatnak a vendégek. Lapunknak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke arról is beszélt, mennyi lehet az országos átlagár és hogy mennyire vannak jelenleg nehéz helyzetben a magyar cukrászdák.
2025 augusztus 19-től, kedden országszerte számos cukrászdában elérhetjük az Ország Tortája címet nyert különleges tortákat. Tavaly már több mint 500 helyszín kínálta ezeket az ínycsiklandó süteményeket, de idén elképzelhető, hogy a számuk csökkenni fog. A nyertes torták elkészítéséhez szükséges alapanyagok, mint például a csokoládé és a meggy, jelentős áremelkedésen mentek keresztül, ami miatt egyes cukrászdák talán elállnak a torták készítésétől és árusításától. Mint az előző években, úgy idén is fontos, hogy jól időzítsük a tortakóstolást, mivel sok helyszín csak rövid időre, Szent István Napja körüli ünnepi események idején kínálja a tortaszeleteket. A pontos árusítóhelyek listáját augusztus 18-án hozzák nyilvánosságra, így addig még várnunk kell, hogy megtudjuk, hol élvezhetjük ezeket a finomságokat. Érdemes tehát figyelni a friss információkat, hogy ne maradjunk le a különleges ízekről!
2025-ben Magyarország Tortája a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta lett, mely az eredeti dobostorta mesterének - Dobos Carl Józsefnek - monogramját viseli. Az elnevezésben "Stílusgyakorlat" arra utal, hogy a torta mutat hasonlóságokat az eredeti dobostortával is, ugyanakkor az alkotók hangsúlyozták a különbségeket is. A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül. Domináns a csokoládé vajkrém és az azzal harmonizáló meggyzselé, melynek ízét fokozza a meggypálinka. A mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé. A torta alsó piskótalapjában roppanós réteget képez a klasszikus doboscukorréteg, így ha hiányolnánk a tortaszelet tetejéről, nem kell aggódni, mert belül megtaláljuk. A torta készítői Balogh László és Kis Roland a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei.
A 2025-ös évben a Magyarország Cukormentes Tortája címet az Álmodozó nevű különleges torta érdemelte ki. Ez a remekmű a klasszikus ízek világába kalauzol, és nosztalgikus emlékeket idéz fel a Lúdláb és Rigójancsi ízvilágából. Az Álmodozó torta főszereplői a meggy és a csokoládé, amelyek dominálnak a cukormentes Ország Tortájában. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok között egy ínycsiklandó fahéjas, chiamagos meggyragu búvik meg, melyet egy lágy, enyhén édes tejcsokoládé krém tesz teljessé. A rétegek között ropogós kakaóbabtöret is található, ami tovább fokozza a torta textúráját. Mindez hozzáadott cukor nélkül készül, így egy szelet torta mindössze 231 kcal energiatartalommal bír, és csupán 13,7 g szénhidrátot tartalmaz. Az Álmodozó megalkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda tehetséges cukrásza, aki nem ismeretlen a szakmában: tavaly a Magyarország Tortája díjat Mákvirág nevű alkotásával nyerte el.
Az Országtorták eddigi fogadtatása rendkívül kedvező, hiszen azok, akik már megkóstolták, egyöntetűen dicsérik az ízeket. A lapunk által megkérdezett cukrászok is egyetértenek abban, hogy ezek a torták klasszikus és harmonikus ízvilágukkal nagy népszerűségnek örvendhetnek. "A torták ízletesek, és eddig minden kóstoló csak pozitív visszajelzéseket adott. Bízunk benne, hogy a széles közönség is elragadtatással fogja fogadni őket!" - nyilatkozta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke lapunknak.
Sajnálatos módon az idei évben, mire a győztes torták kiválasztásra kerültek és bejelentették őket, a két fő összetevő, a csokoládé és a meggy ára jelentősen megemelkedett. Ennek következményeként a cukrászdák valószínűleg drágábban tudják majd elkészíteni a tortákat. Ennek ellenére a legtöbb helyen nem tervezik, hogy a szeletár 2000 forint fölé menjen, vagy arra is lehet számítani, hogy rövidebb ideig tartják majd a tortákat a kínálatban, esetleg 2025-ben el sem készítik őket. Ezért érdemes azoknak, akik nem szeretnének kimaradni a 2025-ös Ország Tortái kóstolásából, időben felkeresni egy olyan cukrászdát, amely szerepel az árusítóhelyek listáján. (Ezt a listát augusztus 18-án, hétfőn teszik közzé.) Információink szerint több cukrászda már előrendeléseket is fogad: aki biztosra akar menni, az bátran élhet ezzel a lehetőséggel is.
Az árusítóhelyek mellett a torták árazása is évről évre fontos téma, hiszen mindenki kíváncsi, mennyibe fog kerülni egy szelet édesség. A Pénzcentrum idén is több száz cukrászdát megkeresett, és rengeteg érdekes válasz érkezett. Az összegyűjtött információk alapján kerekítve úgy tűnik, hogy 2025-ben átlagosan 1700-1800 forintért kínálják majd a tortaszeleteket, a mediánár is nagyjából ezen a szinten alakul. Érdemes megjegyezni, hogy a leggyakrabban említett ár 1500 forint, míg a legalacsonyabb válasz 1200 forintra, a legmagasabb pedig 2500 forintra rúgott. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy sok cukrászda még nem végezte el a próbasütéseket, és ezért nem tudták pontosan meghatározni az idei árakat, amikor rákérdeztünk.
Az előzetes információk szerint a győztes torták ára a legtöbb helyszínen 1800 és 2000 Ft között mozog majd. Például a Magyar Ízek Utcája rendezvény keretein belül egységesen 1950 Ft-ért vásárolhatunk egy szeletet. Elsőre talán soknak tűnik, de a prémium minőségű alapanyagok, amelyek gazdag beltartalmi értékekkel bírnak, nem éppen olcsók manapság, és az élőmunka költségeit sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a kollégák minden előírást betartanak, úgy vélem, hogy 1500 Ft alatt sehol sem fognak árulni tortákat, hiszen az alapanyagköltségek is kiemelkedően magasak - a DCJ Stílusgyakorlat nyersanyagai például bruttó 600 Ft körüli áron mozognak. Ráadásul, ahogy ez már megszokott, a torták elkészítése is rendkívül munkaigényes folyamat.
„Az árak kérdése valóban sok tényezőtől függ” – nyilatkozta lapunknak Erdélyi Balázs. „Minden cukrászda egyedi helyzete és döntése határozza meg, hogy megéri-e számukra alacsonyabb áron kínálni az Ország Tortája szeleteit, hogy ezzel vendégeket csalogassanak.” Az élénk kereslet nem mindenhol ugyanaz, hiszen a különböző cukrászdák eltérő tapasztalatokkal rendelkeznek a torták iránti érdeklődés terén. „Nagyon nem mindegy, ha egy drágán készült torta nem talál gazdára” – tette hozzá. Így tehát, aki szeretné elkerülni a nagyobb veszteségeket, az magasabb árakat is választhat.
A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke lapunk kérdésére elmondta azt is, hogy nem számítottak arra, hogy ilyen nagy lesz a választott torták alapanyagköltsége. "A versenyek döntőinél még nem tudtuk, hogy a meggy ára idén megduplázódik, sőt, ha a tavalyi árat nézzük, akkor most sok helyen a négyszeres áron kínálják. A csokoládé ára is már köztudottan magas, így valóban nagy kihívás elé lettek állítva a cukrászok az árazás tekintetében" - mondta el. Mivel azonban a cukrászdai sütemények, tortaszeletek esetében már évekkel elértünk egy lélektani határt - a 2000 forintot -, még Ország Tortája szeletek esetében is ritka, hogy ennél feljebb áraznának a cukrászdák. Lehetséges, hogy a vendégek ennek örülnek, azonban ez az éles lélektani határ egyre nehezebb helyzetbe hozza a cukrászdákat, hiszen az alapanyagok drágulását, a magas energiaköltségeket és a béreket egyre nehezebb kigazdálkodni.
Mindig létezik egyfajta lélektani határ, amelyet a munkatársak gyakran nem mernek, vagy nem akarnak átlépni. Azonban előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, hiszen a költségek folyamatosan emelkednek. Egy ideig az 1000 Ft volt az a határ, amelyet a sütemények esetében még elfogadhatónak tartottunk, majd ezt követte az 1500 Ft, és most már a 2000 Ft-os árkategóriában vagyunk. Ahogy a bérek fokozatosan közelítenek a nyugat-európai szinthez, úgy a sütemények ára is elérheti a 5 eurós nyugati átlagot.
- mondta Erdélyi Balázs, hozzátéve hogy ezt az árszínvonalat már egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. "Ezért is próbálnak a cukrászok mindig óvatosan árat emelni. Érdekes módon a Magyarország Tortáit egyszer mindenki meg szeretné kóstolni, hatalmas az érdeklődés és talán ez még egy elérhető luxus élmény a legtöbb vendégnek" - mondta a szakértő.
Az augusztus 20-i ünnepségek már a 15-i hétvégén elindulnak, és hivatalosan egészen 21-ig tartanak. Számos vidéki helyszínen a 20-a utáni hétvégén is szerveznek rendezvényeket. Mivel idén augusztus 20-a szerdára esik, a dolgozók számára ez hosszú hétvége nélkül marad, ami a cukrászdák forgalmát is érinti: várhatóan nem lesz akkora érdeklődés, mint tavaly. A lapunkhoz érkezett visszajelzések alapján a legtöbben a 20-i ünnepen, valamint a hozzá kapcsolódó héten hasonló vagy csökkent forgalomra számítanak, mint az előző évben. Persze vannak kivételek is, ahol a cukrászdák optimistábban várják a vendégeket, és a szakemberek többsége egyetért abban, hogy ezen az ünnepen mindig erős a forgalom.
A cukrászdákra a pandémia óta többszörösen rájárt a rúd, ahogy a lezárások időszakát megszenvedte sok vállalkozás, majd jött az energiaválság, az elszálló alapanyagárak, a forintgyengülés, a rekordinfláció miatt a vendégek is visszafogták költéseiket. Ezek pedig csak a legfőbb nehézségek voltak az utóbbi öt évben. Nem csoda tehát, hogy a KSH statisztikái is azt mutatják, folyamatosan csökken a cukrászdák száma. Erdélyi Balázs szerint azonban nem kritikus a helyzet: "a tavalyi évben mindössze 1,2%-kal kevesebb cukrászda üzemelt az előző évhez képest, ami szerencsére nem mondható tömeges bezárásnak."
A helyzet valóban nem rózsás, hiszen a csökkenő trendek mellett számos kihívással is szembe kell néznünk. Az üzemeltetési költségek folyamatos emelkedése már-már elkerülhetetlenné vált, míg a kosárérték sajnos egyre csökken. Az időjárás szempontjából sem voltunk a legjobban eleresztve idén, hiszen a tavasz szinte teljesen elmaradt, ami különösen fájó, hiszen ez az időszak jellemzően a cukrászdák csúcsidőszaka. Tavaly tapasztaltuk, hogy a 40 °C feletti forróság sem kedvezett nekünk, idén viszont a 11-13 °C-os hőmérséklet sem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket – hiába volt hivatott nyárnak nevezni ezt az időszakot, a fagylaltok iránti kereslet csekély maradt.
A szakértő értékelése szerint az idei év eddigi alakulása kedvező, különösen augusztus hónapra vonatkozóan. Úgy véli, hogy az augusztus 20-i "Magyarország Tortája" esemény komoly forgalmat generálhat az érintett cukrászdák számára. A lapunknak nyilatkozó cukrászok is optimistán várják a nemzeti ünnepet, remélve, hogy sok vendég érkezik, hogy megkóstolja az idei tortákat. Számos cukrászmester kiemelte, hogy bár az idei torták készítése drága alapanyagokból és nagy munkával jár, az ízek harmóniája és különlegessége sokak tetszését elnyerheti.
A Magyar Cukrász Ipartestület a tizenkilencedik alkalommal indítja útjára a "Magyarország Tortája" versenyt 2025-ben, amely minden évben a magyar gasztronómia legjobb ízeivel és gyümölcseivel készült tortákra várja a nevezéseket. Az Ipartestület célja, hogy a résztvevő cukrászok kizárólag prémium minőségű, természetes és egészséges alapanyagokra építsenek. Az idei verseny különleges tematikája a "Dobostorta 140", amely Dobos C. József legendás tortájának 140. évfordulóját ünnepli. Ezzel a választással a cukrász szakmai szervezet tiszteletét fejezi ki a világhírű mester öröksége előtt, és lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők újraértelmezzék ezt az ikonikus remekművet.
A versenyzők idei kihívása során a nevezett tortáikban kötelező volt a dobostorta jellegzetes alapanyagainak alkalmazása. Ezek közé tartozik a tojás, a cukor (vagy karamellizált cukor), a vaj, az étcsokoládé, valamint a Bourbon vaníliás cukor és/vagy a vanília rúd. Az alkotók azonban szabadon dönthettek az alapanyagok mennyiségéről és rétegrendjéről, így igazán egyedi kreációkat hozhattak létre. Emellett az előírások szerint legalább két különböző alapanyagkosárból is be kellett építeniük egy-egy hozzávalót a tortáikba, biztosítva ezzel a variációs lehetőségeket a dobostorta klasszikus ízvilágán túl.
Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket lehetőleg minimum három rétegben annak érdekében, hogy a torták hangsúlyosabban képviseljék a magyar cukrászat tradícióit.
A győztes a 2023-as évben is egy izgalmas, három szakaszból álló zsűrizési folyamat révén került kiválasztásra. Az első körben a zsűri 34 különböző tortát kóstolt meg, amelyek közül hat versenymunka jutott tovább a következő fordulóba. Az első értékelés során a zsűritagok névtelenül végezték el a kóstolást, majd a második körben újra megízlelték a döntős tortákat, és szakmai javaslatokkal segítették a versenyzőket azok tökéletesítésében. A döntő szakaszban a versenyzőknek az Ipartestület tanműhelyében, a zsűri közvetlen felügyelete alatt kellett elkészíteniük a tortáikat. Ekkor a zsűri már a tortakészítés folyamatát is értékelte, mielőtt újra kóstolták az elkészült remekműveket. Az idei döntős torták listája a következőképpen alakul:
A versenyt végül a már említett DCJ Stílusgyakorlat nyerte, míg a második helyezést Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) Vadszüreti csábítás tortája érdemelte ki. A dobogó harmadik fokára pedig Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) Fürtös menyecske tortája állhatott fel.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amely a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával valósul meg, egy időben a Magyarország Tortája versennyel. A zsűri három fordulós értékelés után jelenti be a győztes tortát. A döntő, amelyre júniusban kerül sor a Magyarország Tortája döntőjével egybekötve, az alábbi tortákat emelte ki:
A győztesek mellett minden tortakészítő, aki a döntőbe jutott, és minden nevező is megérdemli a gratulációt és az elismerést. Az ő kreativitásuk és elkötelezett munkájuk révén évről évre új, különleges születésnapi tortával gazdagodik Magyarország a nemzeti ünnep alkalmából!
Mivel több lapunk által megkérdezett cukrászda visszajelzésében szerepelt, hogy korábbi évek Ország Tortáit is készíteni fogják augusztus 20-án (bizonyára a népszerűbb, emlékezetesebb tortákat több helyen is lehet majd kapni), így érdemes feleleveníteni az elmúlt évek győzteseit is. A Magyarország Tortája címet elnyerő desszertek listája a következő:
A Magyarország Cukormentes Tortája címet pedig 2012 óta osztják, az alábbiak voltak a nyertek torták: