Fogyassza bátran, hiszen jótékony hatású: új felfedezések alapján a kávé és más koffeintartalmú italok valóban kedvező hatással bírnak!


Ha napi rendszerességgel fogyaszt kávét vagy teát, akkor örömmel értesülhet arról, hogy egy új kutatás szerint mindez hozzájárulhat a különböző daganatok kialakulásának kockázatának csökkentéséhez.

Amerikai kutatók egy átfogó elemzést végeztek, mely során 14 különböző tanulmányt vizsgáltak át, összesen 25 000 feljegyzést dolgozva fel. Az értékelés célja az volt, hogy feltárják, milyen táplálkozási szokások és étrendi tényezők kapcsolódnak a különböző fej-nyaki daganatok megjelenéséhez.

És hát kiderült, hogy a koffein.

Méghozzá pozitív értelemben. Úgy találták ugyanis, hogy azok, akik több mint négy csésze kávét fogyasztanak el naponta, azoknál a fej-nyaki daganatok kialakulásának kockázata akár 17 százalékkal is csökkenhet. A kapcsolódó eredményeket a Cancer nevű tudományos folyóiratban publikálták.

Nem kell aggódni, ha valaki nem a kávé lelkes híve, hiszen léteznek alternatívák is, amelyek hasonló jótékony hatásokat kínálnak. Az Earl Grey vagy az English Breakfast tea például remek választások lehetnek. Az International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium kutatása rámutatott arra, hogy mindaz, ami a szánkba kerül, a gyomorba és a tüdőbe vezető útján potenciálisan elősegítheti a tumorokat okozó genetikai mutációk kialakulását.

Nem meglepő, hogy a dohányosok esetében a fej-nyak laphámsejtes karcinóma kialakulásának kockázata akár tízszeresére is nőhet, és ez a kockázat tovább fokozódik, ha alkoholt is fogyasztanak. Ezzel szemben a tea és a kávé számos rákellenes és gyulladáscsökkentő összetevővel bír, amelyek védelmet nyújthatnak a rákkeltő anyagok káros hatásaival szemben – áll a Science Alert jelentésében. Ezek az italok tehát nemcsak a mindennapi élvezetek forrásai, hanem a prevencióban is szerepet játszhatnak.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a tanulmányok eltérő mértékű "védőhatásról" számoltak be, szóval nem egzakt a dolog. Jó hír azonban, hogy még a koffeinmentes kávénál is megfigyelhetőek voltak az előnyök bizonyos mértékben.

A pontos okok még mindig rejtélyesek, azonban a szakértők úgy vélik, hogy a jótékony hatások mögött a fogyasztott ital hőmérséklete is fontos tényező lehet.

Related posts