Fedezd fel a sütők rejtett varázsát! Ezekben a modern készülékekben egy titkos gomb található, amely egyetlen nyomással megkönnyíti a takarítást. Ne hagyd ki ezt az egyszerű trükköt! | Startlap Vásárlás


Fedezd fel velünk a legjobb házi trükköket, amelyek segítségével pillanatok alatt ragyogóan tisztán tarthatod a sütőt, miközben értékes időt is megspórolhatsz. A legújabb sütőmodellek pedig még inkább megkönnyítik a takarítást, így a főzés élménye igazán stresszmentessé válik.

Nem szükséges méregdrága, különleges tisztítószereket vásárolnunk ahhoz, hogy a sütőnket megszabadítsuk a makacs szennyeződésektől. Valójában érdemes belenézni a konyhaszekrényünkbe, ahol számos házi praktika vár ránk, amelyek ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a boltban kapható vegyi készítmények. Csak annyira van szükség, hogy megtanuljuk a helyes alkalmazásukat - olvasható a Centrum ajánlásában.

Ha friss szennyeződéssel állunk szemben – például, ha a csirkeleves kifolyt, vagy a süteménytészta a tepsiből csordogál – egy egyszerű és hatékony megoldást alkalmazhatunk. Keverjünk össze egyenlő arányban citromlevet és vizet. Mártsunk egy mosogatószivacsot ebbe a frissítő keverékbe, és gyengéden töröljük át a sütő belső falait. Nem szükséges túlzottan kicsavarni a szivacsot; a lényeg, hogy a szennyeződés alaposan átázzon. Hagyjuk a keveréket hatni 30-60 percig, majd egy nedves ruhával töröljük le a felületet, és élvezzük a tiszta sütőt!

A makacs, régi zsírfoltok ellen a citrom is segíthet, ám fontos, hogy türelemmel legyünk, hiszen a hatásához több időre van szükség.

Ha a várakozás nem a kedvenc időtöltésed, próbálj ki inkább citromsavat! Ehhez csupán annyira van szükséged, hogy egy csomagot önts egy tepsibe, majd adj hozzá 0,5 liter vizet. A tepsit helyezd a sütőbe, és állítsd be 200 °C-ra. Melegítsd 30-40 percig, majd kapcsold ki a sütőt és hagyd, hogy a keverék kihűljön. Ezt követően egyszerűen töröld át a felületet. Ha vannak makacsabb foltok, egy friss citromszelettel is dörzsölheted őket, így még hatékonyabban eltüntetheted a szennyeződéseket.

Ha nincs otthon citrom vagy citromsav, más házi szerekhez is nyúlhatunk. Szórjunk szódabikarbónát egy konyhai szivacsra, enyhén nedvesítsük át, majd kenjük a sütő falaira. Ezután spricceljünk rá ecetet. Hagyjuk hatni egy órát, majd töröljük át mosószeres vagy szappanos vízbe mártott kendővel. Végül szárítsuk papírtörlővel. A nagyon makacs szennyeződésekhez érdemes a következő módszert alkalmazni: először töröljük át a falakat ecettel átitatott ruhával, majd szórjuk meg szódabikarbónával, végül spricceljük meg vízzel. Hagyjuk két órát hatni, majd tisztítsuk meg alaposan.

Ez a technika igazán hatékony, ha a sütő még forró. Először is, szórjunk egy réteg sót a sütő aljára, valamint a rácsos tepsire. Ezután csukjuk be az ajtót, és várjunk 30 percet. Amikor a só szép aranybarna színt ölt, tudhatjuk, hogy elérkeztünk a következő lépéshez. A kihűlt sütőt ezután tisztítsuk meg egy mosószeres kendő segítségével, majd alaposan töröljük szárazra.

Az ammónia is hatásos a sütő tisztításában. Spricceljük vagy kenjük fel koncentrált ammóniát a szennyezett felületekre, zárjuk be az ajtót, és hagyjuk hatni egy éjszakán át. Másnap töröljük át a sütőt, de ne feledjük, hogy az ammónia után alaposan szellőztetni kell.

A mai modern sütők egyes típusaiban a tisztítás már szinte varázslatos módon, automatikusan zajlik. Ezeken a készülékeken találhatunk egy speciális gombot, amely az öntisztító funkciót aktiválja – ilyenkor a sütő üresen, rendkívül magas hőmérsékleten működik. Mielőtt nekilátnánk, fontos, hogy a rácsokat mindenképpen eltávolítsuk. A tisztítás végén általában elegendő egy száraz törlőkendővel átpolírozni a belső teret, a makacsabb szennyeződéseket pedig ecet segítségével könnyen eltávolíthatjuk.

Related posts