A legfinomabb sárgabaracklekvár receptje – élvezzük ki a hazai termés adta lehetőségeket, amíg tart!


A sárgabaracklekvár annyira a miénk, hogy szinte elképzelhetetlen nélküle egy felszerelt kamra. Az alapok alapja, ott van mindjárt a só, a krumpli meg az étolaj mellett. Itt a sárgabarackszezon, és vele együtt a befőzés ideje!

Természetesen lelki füleimmel már hallom is, ahogy sokan elmorzsolnak egy lágy "macskarúgjameg"-et: idén ez már a sokadik év, amikor alig-alig terem sárgabarack. Lassan ott tartunk, hogy egy üveg sárgabaracklekvár bőkezű születésnapi ajándéknak számít... Ezt korábban elképzelni sem tudtunk volna, inkább az volt a jellemző, hogy évekig porosodtak a polcon a lekvárok, és a végén már a süteményt találtuk ki hozzá, fogyjanak a végtelen sárgabaracklekvár-készleteink.

Sajnos kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal, hogy idővel le kell mondanunk a sárgabarackról, mert többé nem terem meg ezen az éghajlaton. Virágzáskor az éjszakai fagyok, nyáron az aszály tizedeli a termést, meg persze a monília, a mozaikvírus és a többi válogatott betegség és kártevő.

Természetesen, itt van egy egyedi változat a szövegedről: Nyilvánvaló, hogy a sárgabarack nem fog egyik napról a másikra eltűnni. Az elkövetkező években, ahogy azt már tapasztalhattuk, még találkozhatunk vele, de az ára szépen lassan felkúszik majd a kétezer forintig, és valószínűleg még ennél is magasabbra. Végül pedig elérhetjük azt a pontot, amikor alig-alig lehet majd beszerezni. Tehát, ha valakinek még van sárgabarackfája, érdemes bőségesen öntözni, és ideje lekvárt készíteni - jobb félni, mint megijedni. Remélem, hogy tévedek, és a sárgabarack még sokáig a mindennapjaink része marad!

Ne károgjunk hát, inkább evezzünk el a baracklekvárfőzés izgalmas világába! Ez a tevékenység valódi élmény, amely bár órákig, sőt talán még tovább is eltart, mégis tele van örömmel és ízletes gyümölcsökkel. Én személy szerint imádom a barackokat! Azokat a pillanatokat, amikor forrázom őket, lehúzom a héjukat, és aztán a főzés varázslatos folyamatában merülök el, miközben a lakást betölti az édes illat. A végén pedig milyen jóleső érzés nézni az üvegeket, amelyek egymás mellett pihennek a dunsztban, mindegyik tele a napsütötte gyümölcs ízével és illatával!

Ha ott vár ránk egy üveg sárgabaracklekvár, akkor a gondjaink már el is illannak. Ezt a csodás lekvártól minden egyes sütemény és torta varázslatosan ízletesebbé válik. Amikor pedig elfogy a barack, átadjuk magunkat a fügés élvezeteknek, és újabb ízekkel gazdagítjuk a konyhánkat.

A hagyományos sárgabaracklekvár nem igényli a fűszert. Ha mégis szeretnénk egy kicsit variálni, nagyon jól áll neki a levendula vagy a kardamom. Ezek ízvilága megosztó, különösen a levenduláé, amit sokan úgynevezett szappanos ízűnek éreznek. Mások viszont rajonganak érte, úgyhogy akár csak kisebb mennyiséget is érdemes lehet ízesíteni.

Az alábbi receptben a mennyiséget egy kiló barackra adjuk meg. Mindig úgy számoljunk, hogy a gyümölcs tömegének egyharmadát kell hozzáadni cukorból.

Ezután a rendelkezésünkre álló forrást úgy kezeljük, mint a bérünket: tudatosan beosztjuk, és nem pazaroljuk el, viszont a felnyitott üveget biztosan nem hagyjuk romlani a hűtőben. Mostanában nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt figyelmen kívül hagyjuk.

Related posts